eramatkat.com

Packraft-retket

Packraft tarkoittaa suomeksi reppulauttaa. Reppulautta on kevyt ja pieneen tilaan pakkautuva vesistön ylitys- ja vesillä liikkumisväline. Lautan tyypillinen paino on noin kolmesta viiteen kiloon. Lauttaa voi kantaa täytettynä pieniä matkoja ja pidemmille patikointisiirtymille lautta laitetaan tyhjänä reppuun.

Reppulautan kanssa on helppoa yhdistää maalla ja vesillä liikkuminen. Reppulautta mahdollistaa melomisen paikoissa, joihin perinteisen kaluston vieminen on hyvin vaikeaa. Se myös mahdollistaa vesistöjen käytön vaelluksilla, sitomatta vaellusta pelkkiin vesistöihin.

Aukkopeitteisen reppulautan kanssa koskien laskeminenkin on mahdollista. Lautan tasainen ja leveä pohja tekee välineestä erittäin vakaan. Reppulauttaa melotaan yleisemmin kaksilapaisella melalla. Packraft eli reppulautta on helppokäyttöinen, leikkisä ja vakaa väline kulkea luonnossa ja nähdä maisemia hieman erilaisesta perspektiivistä.

Packraft-retket

Kytäjärvi-Suolijärvi, opastettu Packraft-retki

Tapaamme Rytkön leirikeskuksen parkkipaikalla Kenkiäntie 75, 05720 Hyvinkää. Aluksi käymme läpi retken ohjelman, varusteet, turvallisuusasiat sekä opastamme pk-lautan käsittelyyn ja melontaan.

Jokainen pääsee laittamaan oman lauttansa melontakuntoon, jonka jälkeen siirrymme vesille Kytäjärvelle, josta aloitamme retken n. 1 kilometrin melonnalla. Nousemme Kytäjärvellä rantaan sopivassa kohdassa ja kannamme lautan muutaman sadan metrin matkan Suolijärven rantaan.

Suolijärvellä melomme upean erämaisen osuuden kohti Niittulahden nuotiopaikkaa. Nuotiopaikalla pidämme eväs- ja virkistystauon, tässä hyvä mahdollisuus pulahtaa laiturilta uimaan tai vain nauttia luonnon kauneudesta.

Tauon jälkeen tyhjennämme pk-lautat ja aloitamme paluumatkan kävellen kohti Rytkön leirikeskusta. Kävelymatkan pituus n 5 km suurelta osin helppokulkuista maastoa pitkin. Loppumatkasta liikumme kauniilla Kytäjän kartanon alueilla, joista oppaalla on kerrottavana mielenkiintoisia tarinoita. Lisäpalveluna retken lopuksi mahdollisuus saunomiseen ja syömiseen Kytäjärven rannalla.

Packraft-retki

Lisätietoja

Kytäjä Adventure opastettu Packraft-retki

Tapaamme retkeilyalueen parkkipaikalla osoitteessa Kytäjäntie 625, 05800 Hyvinkää. Aluksi käymme läpi retken ohjelman, varusteet, turvallisuusasiat sekä opastamme pk-lautan käsittelyyn ja melontaan.

Aloitamme retken vaellusosuudella, jolloin pk-lautta on vielä repussa pakattuna. Reitin alkuosuus on helppokulkuista polkua ja metsäautotietä mutta muuttuu osittain haastavaksi ja poluttomaksi metsäosuudeksi. Tämä ensimmäinen vaelluspätkä on n. 4 km, jonka jälkeen saavumme ensimmäiselle melontaosuudelle.

Jokainen pääsee laittamaan oman lauttansa melontakuntoon sekä kertaamme vielä melontaohjeita ennen vesille menoa. Tästä aloitamme vesistöosuuden, jossa ylitämme 3–4 lampea meloen ja lyhyet välimaastot kannamme ilmalla täytettyä pk-lauttaa käsissämme.

Pidämme myös eväs- ja virkistystauon kauniilla paikalla lammen rannassa missä myös mahdollisuus pulahtaa veteen laiturilta. Tauon jälkeen tyhjennämme pk-lautat ja pakkaamme ne takaisin reppuun ja aloitamme loppuvaelluksen kohti autoja. Viimeinen vaellusosuus takaisin parkkipaikalla on n. 3 km ja pääasiassa helppokulkuista polkua ja metsäautotietä.

Packraft-retki kävely

Lisätietoja

Kytäjoki-Vantaanjoki, opastettu Packraft-retki

Tapaamme osoitteessa Uudenmaankatu 249 Hyvinkää (Hyria, Hyvinkään oppilaitos). Pihalle on mahdollista jättää autot parkkiin.

Käymme läpi retken ohjelman ja aikataulun. Tarkistamme ja pakkaamme reppuihin eväät, henkilökohtaiset varusteet, lautat, melat ja liivit. Kävelemme noin 2,6 kilometriä, läpi kauniin Kytäjän peltomaiseman melonnan aloituspaikkaan.

Ennen vesille siirtymistä täytämme Packraft- lautat, käymme läpi reitin, melontatekniikan sekä turvallisuusohjeet. Melomme yhdessä Kytäjokea pitkin, joka yhtyy myöhemmin Vantaanjokeen. Joki kiemurtelee alavien peltojen läpi lähellä Hyvinkään kaupunkia.

Joen maltillinen virtaus kuljettaa lauttaa mukavasti eteenpäin. Matkalla on muutama hieman runsaammin virtaava kohta, varsinaisia koskia ei reitillä ole. Melonnan aikana pidämme sopivissa kohdissa taukoja ja nautimme jokimaisemasta. Retkemme päättyy lähtöpaikkaamme Uudenmaankadulle Hyrian oppilaitokselle.

Packraft-retket kytäjä

Lisätietoja